Handla hållbart
Köp och sälj begagnade kläder och möbler istället för att köpa nytt. Det minskar energi, vatten, transporter och användning av kemikalier.
Du kan enkelt köpa och sälja via internet eller secondhandbutiker. Det finns också grupper på sociala medier, loppis och olika typer av klädbytardagar. När du köper second hand är det bra att undersöka varorna noga innan du handlar. Av säkerhetsskäl, undvik att köpa begagnade hjälmar, bilbarnstolar och flytvästar.
Laga istället för att köpa nytt
Innan du köper nytt, försök laga det du redan har.
Köp färre nya saker och prioritera att köpa produkter som håller länge.
Låna och dela
Utforska möjligheter till att dela och låna saker i ditt närområde, som bibliotek, Fritidsbanken, Sportoteket och andra tjänster.
Smarta kartan är ett sökverktyg där man hittar med tips om olika delningsalternativ mm. Kartan är ett rikstäckande samarbete som Gävle kommun är med i Start – Smarta Kartan | Gävle. Kartan utökas med fler samarbeten och orter.
Planera inköpen
Planera var och när du ska handla
Genom att planera din shopping undviker du impulsköp, sparar pengar och minskar miljöpåverkan.
Att passa på att handla det du behöver, när det är rea, kan vara smart. Men det är lätt att köpa mer än man planerat eller låta sig luras i hetsen. Vissa handlare höjer dessutom i stället för att sänka priserna under ”Black Friday” och mellandagsrean.
Handla på distans
Var noga när du handlar på nätet för att undvika returer, som är dåliga för klimatet. Vissa butiker kasserar returnerade varor istället för att sälja dem igen. Beställ inte flera storlekar av samma plagg för att skicka tillbaka det som inte passar. Ta dina mått, titta i företagets storlekstabell och beställ rätt storlek. Tänk också på varifrån du beställer dina varor. Lång frakt är sämre för miljön.
Hållbar mat
Välj mer vegetariskt och minska på köttkonsumtionen. Det är bra för både plånboken, hälsan och miljön. Köp gärna lokalproducerad mat och och miljömärka produkter. Använd WWFs konsumentguider för vägledning och denna lista på trovärdiga miljömärken.
Basera med fördel måltiderna på grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. Välj mer och bättre vegetariskt, se Vegoguiden – Världsnaturfonden WWF
Om du väljer kött – välj kött från djur som har betat och hjälper till att hålla våra hagar och landskap öppna. Ta gärna hjälp av Köttguiden – Världsnaturfonden WWF om du vill göra bra val.
Konsumentverket har, tillsammans med Livsmedelsverket, tagit fram en matsedel för fyra veckor. Matsedeln visar på klimatpåverkan och maten är både näringsrik och hälsosam. Prova gärna några rätter. Matsedel | Publikationer – Konsumentverket
Minska matsvinnet
En barnfamilj kan spara flera tusenlappar varje år på att minska sitt matsvinn. Planera dina måltider, förvara mat rätt och använd rester för att minska slöseri. Genom att minska ditt svinn sparar du pengar och bidrar till en bättre miljö.
Livsmedelsverket har tagit fram flera tips för att minska svinnet. Läs mer om matsvinn på Livsmedelsverkets webbplats.
Källsortera rätt
Sortera dina sopor och ditt avfall så att det kan återvinnas och bli nya produkter eller biogas. Här kan du se hur du kan sortera rätt.
Sorteringsguiden finns också på andra språk, följ länken och välj önskat språk.
Res hållbart
Cykla, gå eller ta buss, tåg eller tunnelbana när det är möjligt. Det är bra för miljön, din hälsa och din ekonomi. För längre resor, ta hellre tåg än flyg. Andra tips är att samåka och om du har råd, välj en miljöbil. Fundera på om du verkligen behöver en bil!
Genom att göra dessa små förändringar kan du bidra till en mer hållbar livsstil och en bättre miljö.
Minska din elkostnad
- Sänk inomhustemperaturen. Bara en grad gör skillnad.
- Fäll ner persienner/rullgardiner för att hålla värmen inne på vintern och ute på sommaren.
- Släck lampor. Använd timer eller rörelsesensor så att lamporna bara lyser när du är där.
- Dra ur laddare och adapters när du inte använder dem.
- Använd energisparläge på tv och dator om det finns.
- Undvik standby-läge på äldre apparater (över fem år).
- Stäng av golvvärme och handdukstork när de inte behövs.
- Ställ in rätt temperatur i kyl (+5 grader) och frys (-18 grader). Se till att dörrarna sluter tätt.
- Frosta av frysen och rengör baksidan av kylen ett par gånger per år.
- Tina mat i kylskåpet, det sparar energi.
- Använd vattenkokare istället för spisen.
- Koka med lock och rätt storlek på kastrullen. Det sparar upp till 80 % energi.
- Använd mikrovågsugn när det går, istället för spis/ugn.
- Tvätta i lägre grader för att halvera energiförbrukningen.
- Använd högsta centrifugering i tvättmaskinen för att torka kläder effektivt.
- Torktumla så lite som möjligt och häng tvätten ute om du kan. Torktumlare och särskilt torkskåp drar mycket el.
- Diskmaskin är bättre än handdisk när den är full.
- Duscha istället för att bada och stäng av vattnet när du tvålar in dig.
- Byt tätningslisterna runt fönster och dörrar när det behövs.
- Byt till energieffektiv belysning. LED- och lågenergilampor sparar energi och håller längre. Du kan spara upp till 600 kr per år och lampa.
- Installera vattenbesparande kranar och duschmunstycken. Dekan halvera din användning av varmvatten. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energiförförbrukning.
- Kolla energimärkningen när du köper nya apparater. Driftkostnaden är en stor de av kostnaden över tid. En spis med keramikhäll drar 20 % mindre el än en spis med gjutjärnsplatta. En induktionsspis drar 40 % mindre.
- Jämför elavtal. Kolla upp olika elpriser och välj det bästa för dig. Tips där du kan läsa mer om att jämföra elpriser på Energimarknadsbyråns webbplats eller Elpriskollen.
Energieffektivera ditt hus
Läs energimyndighetens tips i Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus
Behöver du energi- och klimatrådgivning?
Kontakta Energi- och klimatrådgivningen i Gävle Rådgivning om energiförbrukning och klimatpåverkan – Gävle kommun
Om du bor i Älvkarleby kan du kontakta Energi och uppvärmning – Älvkarleby.se
Hofors, Ockelbo och Sandviken har gemensam energi- och klimatrådgivning Energi- och klimatrådgivning – Sandvikens kommun
Energi- och klimatrådgivningen ger dig opartiska och kostnadsfria tips och råd om hur du kan minska din energianvändning och miljöpåverkan. De vänder sig till privatpersoner, föreningar och små och medelstora företag.
Mer information om Miljö och hållbarhet
På Konsumentverkets sida hittar du mer information om Miljö och hållbarhet | Konsumentverket