Det är onekligen ett ansträngt läge för många hushåll.
Den höga inflationen gör att pengarna i plånboken räcker till mindre, samtidigt som räntorna på lån och priset på mat och el stigit markant.
För de hushåll som inte får pengarna att räcka till efter semestern är det generellt bästa rådet att inte stoppa huvudet i sanden.
– Ta tag i problemen direkt. Om det sen är att kontakta banken och säga som det är, eller kontakta den som utfärdat räkningen till
Om läget är akut är det dock viktigt att inte lockas till att ta någon snabbkredit för att lösa problemet kortsiktigt. Försök att hitta andra lösningar.
Många bäckar små
Många små åtgärder kan lösa ett stort problem.
■ Om pengarna inte räcker till månadens räkningar – ring företagen och se om det går att dela upp eller få anstånd med fakturan.
■ Sälj saker som du inte använder eller behöver. Det kan ge lite extra pengar snabbt. Gå igenom garderoben, förrådet och hemmet och ta vara på de digitala plattformar för andrahandshandel som finns i dag.
■ Sätt stopp för onödiga inköp och minska dina utgifter så mycket som möjligt.
■ Rensa kylen och frysen och gör det till en sport att laga så billiga måltider som möjligt.
■ Gå igenom dina strömningstjänster och abonnemang. Fundera över den totala månadskostnaden och om det är något du klarar dig utan.
■ Hushåll som har bolån och vars utgifter ökat så kraftigt att marginalerna krympt avsevärt kan ansöka om tillfälligt amorteringsundantag.
■ Gör en långsiktig budget. Konsumentverkets schablonbelopp kan vara ett riktmärke att testa dina utgifter mot.
Minska utgifterna så mycket som möjligt framöver.
Ta hjälp av tipsen på vår hemsida ”Hållbar vardag”
Gör en framtidsplan och och gör en budget för att få en överblick över din framtida situation.
Om du behöver hjälp kontakta Konsument Gästriklands Budget- och skuldrådgivare. De kan hjälpa till och se över situationen.
Konsumentverkets ”Koll på pengarna kan också vara till god hjälp för att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk planering.
–